26 Haziran 2012 Salı

Adam Smith ve Görüşleri


Adam Smith , modern ekonominin babası olarak bilinir. Doğrudur da..Yazdığı "Wealth of Nations" adlı kitabı iktisat alanında çığır açmıştır. Kapitalist ekonominin temelini oluşturur. Ekonomi de görünmez bir elin olduğunu herkesin kendi faydası için çalışırsa ortak faydaya hizmet edeceğini ve toplumun refahının artacağını savunur. Ancak 1929’daki ekonomik buhrandan sonra Adam Smith’in bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler görüşünün yerinin tek başına başarılı olamayacağı ortaya çıkar ve keynesyen teori ile devlet müdahalesi görüşü ortaya çıkar.

Adam Smith'e göre iktisadi hayat bireycidir ve bu bireycilik insanların doğal yapısından kaynaklanmaktadır. Kişisel menfaat iktisadi hayat için itici bir güçtür. Kişi doğası gereği en az zahmetle en çok tatmine ulaşmaya çalışacaktır.

Adam Smith'e göre fiyatlar denge unsurudur. Smith'in denge fiyat unsurunu piyasa örneği ile açıklayabiliriz: Üretim azalırsa fiyatlar yükselir, ekmek arzının azaldığını düşünün ihtiyacınız olan birim ekmeğe ulaşmak için daha çok çaba harcayacaksınız, bu artan çaba da ister istemez fiyatları arttıracaktır. Fiyatların yükselmesi firmaları daha fazla kar edeceklerini düşündüklerinden daha fazla üretim yapmalarına teşvik edecek ve arz talebe yaklaştığı sırada bir dengeye geleceklerdir, arz talebi aştığı sırada fiyatlar düşecektir bu da firmaların üretimlerini kısmasına sebep olacaktır, böylece hiçbir müdahale olmadan her şey bir dengeye gelecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder